К основному контенту

2 Б ЛС 31. 03.20 ПАТОЛОГІЯ «Ревматизм»


31. 03.20                   ГР 2 Б ЛС

ПАТОЛОГІЯ

ТЕМА: «Ревматизм»

Ревматизм та інші ревматичні хвороби.

Системні хвороби сполучної тканини, колагенози, або ревматичні хвороби, становлять актуальну проблему сучасної медицини. Морфологічною основою зазначеної патології є системна дезорганізація сполучної тканини та руйнування її колагенових волокон.
До колагенових захворювань відносять недуги, в патогенезі яких суттєве місце належить імунопатологічним реакціям, які виникають у відповідь на клінічно виражену інфекцію. Це такі недуги, як  ревматизм та інші ревматичні звороби ( ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак, склеродермія, вузликовий периартеріїт, дерматоміозит і хвороба Бехтєрева). Це є хвороби сполучної тканини, які протікають з імунними зрушеннями.
Етіологія колагенових хвороб вивчена недостатньо. Найбільше значення надається інфекції, генетичним факторам, фізичним факторам, медикаментозній несприйнятливості. Доведено, що збудником ревматизму є бета-гемолітичний стрептокок групи А. Це підтверджується тим, що у більшості випадків захворюванню ревматизмом передують часті ангіни, фарингіти або скарлатина.
Серед факторів, які впливають на розвиток колагенових захворювань і виступають як вирішальні фактори розвитку імунного процесу, слід вказати  на переохолодження, надмірну сонячну інсоляцію, емоційну перенапругу, професійні шкідливості. Вони змінюють імунобіологічну реактивність організму, його резистентність (опірність) і цим самим сприяють розвитку недуги. 
Ревматизм

Ревматизм (хвороба Сокольського-Буйо) – інфекційно-алергічна хвороба. для якої притаманне переважне ураження серця і судин, хвилеподібний перебіг з чергуванням періодів загострення і затихання. Вчений Буйо сказав, що ревматизм лиже суглоби і кусає серце.
Етіологія. Доведено, що без участі b-гемолітичного стрептококу групи А, який проникає частіше всього через носоглотку, а також наявності сенсибілізації організму стрептококом не виникає ні ревматизму, ні його рецидивів. 
Патогенез.  Потрапляючи в організм через назофарингеальну область, переважно через мигдалики, стрептокок вступає у взаємозв’язок із тканинами мигдалика, виділяє токсини і на місці свого проникнення спричиняє альтеративний процес – некротичну ангіну. Токсини і продукти клітинного розпаду тканин є тими антигенами, на які в організмі виробляються антитіла. В крові утворюється комплекс «антиген + антитіло», який в умовах слабості захисних механізмів спричиняє стан сенсибілізації організму. При повторному інфікуванні цей комплекс осідає на ендотелії капілярів та руйнує сполучну тканину, в першу чергу, серця і судин.
Морфогенез. Структурну основу складають чотири стадії ревматичного процесу – мукоїдне набухання сполучної тканини, фібриноїдне набухання, продуктивні запальні реакції з утворенням гранулем, склероз.


Описание: Описание: Мукоїдне набухання
Мукоїдне набухання
Описание: Описание: Фібриноїдне набухання
Фібриноїдне набухання


Наслідком цих стадій є формування гранулеми і розвиток рубця – в тканині виникає склероз.
Патологічна анатомія. Для ревматизму притаманним є системне ураження сполучної тканини і судин. Це стосується не тільки серця, а й суглобів, головного мозку, легень, практично всіх вісцеральних органів. За найбільш яскравим і глибоким переважанням дезорганізації ( руйнування) сполучної тканини і судин в певному органі або системах умовно виділяють різні клініко-анатомічні форми ревматизму, розберемо кардіоваскулярну. 
При кадіоваскулярній формі на перший план виступають ураження серця і судин. В серці розвиваються дистрофічні і запальні процеси в ендокарді (ендокардит), скоротливому міокарді (міокардит), перикарді (перикардит). В стінках судин виникають запальні зміни - васкуліти, які притаманні ревматичному процесу. Слід зазначити, що без васкуліту практично не існує ревматизму.
Ендокардит – запалення ендокарду. За локалізацією найбільш часто уражаються клапани лівого відділу серця або аортальні.
Міокардит – запалення міокарда.
Перикардит – запалення серцевої сорочки (перикарду). Характеризується зміною сполучної тканини, а також запальними і деструктивними змінами в стінках судин. Перикардит нерідко завершується утворенням злук зі сполучної тканини в порожнині перикарду (панцирне серце). Таке серце втрачає здатність скорочуватися.
Клінічна форма ревматизму – поліартритична.
Клінічно найчастіше виникає поліартритична форма ревматизму, яка характеризується ураженням синовіальної оболонки суглобів. В гострій фазі спостерігаються мукоїдні зміни сполучної тканини, васкуліти, накопичення серозно-фібринозного ексудату, проліферація синовіоцитів (тобто клітин синовіальної капсули суглобу). Процес завершується розсмоктуванням ексудату і утворенням рубців. Характерною особливістю ревматичного артриту є відсутність ушкодження суглобового хряща, а отже і відсутність деформації суглобів. (див. фото нижче).
Описание: http://www.medcollege.te.ua/sayt1/Lecturs/Patanatjmia/07Ren.files/image022.jpg


Деформація суглобів  (анкілоз), виникає при іншій формі рематизму – ревматоідному артритіОписание: АНКІЛОЗ

АНКІЛОЗ СУГЛОБІВ ПАЛЬЦІВ

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Лекція для гр. 2 А ЛС і 2 Б ЛС Тема: «АНАТОМІЯ ТА ФІЗІОЛОГІЯ СЕЧОВИХ ОРГАНІВ. МАКРО- ТА МІКРОСКОПІЧНА БУДОВА НИРКИ.»

  Лекція для гр. 2 А ЛС і 2 Б ЛС Тема:  «АНАТОМІЯ ТА ФІЗІОЛОГІЯ СЕЧОВИХ ОРГАНІВ.                 МАКРО- ТА МІКРОСКОПІЧНА БУДОВА НИРКИ.»     Мал.1а Макроскопічна будова нирки Мал.1б Мікроскопічна будова нирки Нирка (геп) - це парний орган, який знаходиться в поперековій ділянці на задній стінці черевної порожнини, розташований позаочеревинно. Права та ліва нирки лежать на рівні XII грудного - І-ІІ поперекових хребців. Права нирка розташована дещо нижче від лівої . Зовнішня будова. Нирка має бобоподібну форму. В ній розрізняють опуклу передню поверхнюі плоску заднюю , заокруглений верхній і гострий нижній кінці, ввігнутий медіальний і опуклий латеральний краї. На медіальному краї знаходяться ворота нирки, через які в орган входять ниркова артерія, нерви, а виходять сечовід, ниркова вена, лімфатичні судини. Всі ці анатомічні утвори формують ниркову ніжку, яка фіксує орган в певному анатомічному положенні. Крім неї, до фіксуючого апарату належать: фіброзна оболонка, що прилягає до паренхі

2 А СС ПИТАННЯ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ

  2 А СС ПИТАННЯ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ 1. Чим бульбарна тварина відрізняється від спинальної? 2. Що регулюють статокінетичні рефлекси, рефлекторні дуги яких замикаються на бульбарному рівні? 3. Записати назви двох центрів довгастого мозку, при ушкодженні яких людина не може прожити навіть кілька хвилин. 4. Як у функцію виконують ніжки мосту та якою речовин ою вони утворені ? 5. Записати назву будь-якого ядра мозочку,   якою речовиною воно представлено? 6. Описати кожну зміну рухової активності при ураженні мозочку у собаки. 7. Яка назва змін з попереднього питання є узагальнючою для всіх інших? 8. Що є причиною "манежних" рухів тварини при досліджені функцій мозочку? 9. Що встановив фізіолог Л.А. Орбеллі при досліджені функцій мозочку? 10. Яка структура знаходиться нижче моста в зображенн і на додатку ? Я ким кольором в додатку зображен о мозочок?   Джерело:       підр Я. І. Федонюка стор. 209 - 212

4 А Б Л/С соціальна медицина 20.10.21 Лекція : ЕКСПЕРТИЗА СТІЙКОЇ ТА ТИМЧАСОВОЇ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ

  4 А Б    Л/С   соціальна медицина   20.10.21     Лекція : ЕКСПЕРТИЗА СТІЙКОЇ ТА ТИМЧАСОВОЇ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ         Розрізняють два види непрацездатності — тимчасову і стійку. Під тимчасовою непрацездатністю розуміють такий стан організму, за якого гостре захворювання, загострення хронічного захворювання або травма не дають хворому можливості тимчасово займатися трудовою професійною діяльністю . Тимчасова непрацездатність може бути частковою або повною. Якщо хворий тимчасово не може продовжувати свою професійну трудову діяльність, але загальний стан його здоров'я дозволяє виконувати іншу роботу, не порушуючи процесу лікування, це свідчить про часткову тимчасову   непрацездатність. Такий хворий потребує переведення на іншу роботу на визначений термін. Тимчасову непрацездатність вважать повною, якщо хворий у зв'язку із захворюванням або травмою потребує звільнення від усіх робіт на визначений термін . ЕКСПЕРТИЗА ТИМЧАСОВОЇ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ Причинами тимчасової непра