Група
2 Б ЛС 14.02.22 ПРЕДМЕТ
- ЕКОЛОГІЯ
Тема
лекції: «Гігієна житла».
Опалення житлових
приміщень
Існує два типи опалення:
місцеве (пічне) і центральне. На сьогодні, незважаючи на наявність більш
досконалих в гігієнічному і технічному відношенні систем опалення, пічне
опалення все ще дуже розповсюджене. Загальними недоліками його є забруднення
повітря приміщення продуктами згоряння, в тому числі оксидом вуглецю, паливом;
дуже низький коефіцієнт корисної дії; нерівномірний розподіл температури в
опалюваних приміщеннях; втрата корисної площі приміщень; при несправності
печей і відсутності нагляду - небезпека виникнення пожежі.
Природна і штучна
вентиляція. Кондиціювання повітря
На чистоту повітря в
житлових приміщеннях впливають кількість людей, які знаходяться в приміщенні,
інтенсивність виконуваної ними роботи, температура внутрішніх приміщень. Різноманітні
побутові процеси — приготування їжі, прання білизни, опалювання печей тощо
також призводять до погіршення якості повітря. Крім цього, істотним джерелом
забруднення є тютюновий дим, в якому містяться продукти повного і неповного
згоряння, а також сухої перегонки тютюну і паперу: оксид вуглецю, ціанисті
сполуки, метиловий спирт, нікотин, кадмій тощо. При спалюванні 1 г тютюну в
цигарках в повітря надходить 20-80 см3 оксиду вуглецю, а при
спалюванні в люльці - від 53 до 109 см3 .
Одним із важливих
заходів щодо збереження чистоти повітря в житлах є вентиляція, тобто заміна
забрудненого повітря чистим, атмосферним. Вентиляцію (повітрообмін)
характеризують вентиляційний об'єм і кратність повітрообміну.
Вентиляційний об'єм - це
кількість повітря (в м3 ), яке надходить у приміщення протягом
1 години. Він складається з інфільтраційного і вентиляційного повїтря.
Інфільтрація - це проникнення повітря через стіни, пори будівельних матеріалів,
щілини в будівельних конструкціях тощо. Найбільш повітропроникними є
шлакоблокові, керамзитобетонні, цегляні, дерев'яні стіни. Найменш
повітропроникними - гранітні, мармурові. Другою складовою частиною
вентиляційного об'єму є повітря, яке надходить у приміщення через спеціально
передбачені для цього вентиляційні пристрої: кватирки, фрамуги, вікна,
вентиляційні канали.
Відношення
вентиляційного об'єму до об'єму приміщення характеризує інтенсивність
вентиляції. Кратність повітрообміну -це показник, який показує, скільки разів
протягом години змінюється повітря в приміщенні. Враховуючи виділення діоксиду
вуглецю людиною в спокої, вчені підрахували, що мінімальний об'єм вентиляції
на одну людину в житлових приміщеннях повинен бути не меншим 30 м3 за 1 годину.
Оптимальні ж умови повітряного середовища для людини, що фізично працює,
забезпечуються при об'ємі вентиляції 80-120 м3 /год.
Природна вентиляція
приміщень зумовлена різницею температур зовнішнього і внутрішнього повітря.
Для посилення природної вентиляції проводять провітрювання приміщень через
вікна, кватирки, фрамуги. Особливої уваги в цьому плані заслуговують, переважно
в холодну пору року, фрамуги, їх влаштовують у верхній частині вікна і
відкривають всередину під кутом 30-45°. Зовнішнє холодне повітря йде спочатку
вгору до стелі, потім, змішуючись з повітрям приміщення і нагріваючись,
опускається вниз (рис.. 6.4). Кватирки в житлових приміщеннях роблять розміром
не менше 0,3 м2 . Коефіцієнт аерації (відношення площі підлоги
до площі кватирки) повинен бути не меншим 1:50.
Найкращий ефект
природної вентиляції досягається при наскрізному провітрюванні, коли вікна
розкриті на протилежних сторонах будинку. При цьому кратність повітрообміну
може досягати 25-100 разів на годину. На інтенсивність вентиляції також впливає
різниця температур зовні і всередині.
До засобів, які посилюють природну вентиляцію,
відносять внутрішньостінні вентиляційні канали. У житлових квартирах їх доречно
влаштовувати у всіх приміщеннях, особливо на кухні, у ванній, туалеті. Істотним
недоліком природної вентиляції є її нерівномірність, тому радикально покращити
повітрообмін можна штучною вентиляцією. Особливо це стосується кухні або
приміщення, де тривалий час знаходиться велика кількість людей.
Штучна вентиляція може
бути припливною, витяжною або припливно-витяжною. Найбільш досконалою системою
штучної вентиляції є кондиціювання, тобто очищення повітря і створення та
автоматичне регулювання в приміщенні оптимальних мікрокліматичних параметрів:
температури, вологості, швидкості руху повітря. Є різні системи кондиціонерів.
У найбільш досконалих приладах можна регулювати іонний склад, ароматизувати
повітря.
Кондиціонери є місцеві й
центральні. Місцеві, або кімнатні, кондиціонери називають ще кліматизерами,
вони передбачають лише охолодження повітря. При кондиціюванні повітря в
приміщеннях для перебування великої кількості людей (аудиторії, кінозали, театри
тощо) рекомендовано створювати пульсуючий мікроклімат для підтримання
тонізуючого ефекту: кожні 15 хвилин на дві хвилини знижувати температуру
повітря на 3-4 °С. Цей захід попереджує присипляючу дію монотонного
мікроклімату.
Гігієнічні вимоги до
експлуатації газових нагрівальних приладів у побуті
Усі газоспалювальні
прилади, які застосовують у побутових умовах, можна поділити на дві основні
групи. Перша група - це прилади спалювання газу з відводом продуктів згоряння у
димохід. До них відносяться газові топки будинкових і квартирних котелень,
деякі види водонагрівачів для ванн і газових побутових печей для опалювання
квартир. Друга група - це головним чином побутові газові плити з відкритим
спалюванням газу і прямим викидом усіх продуктів горіння в повітряне середовище
приміщень.
Зміна фізико-хімічних
параметрів повітряного середовища залежить від тривалості горіння І
навантаження пальника. Навантаження створюють каструлі й інший посуд, які
перешкоджають достатньому доступу повітря до пальника. Ось чому істотне
значення має відстань від полум'я до дна посуду, і чим вона більша, тим
ефективніше проходить процес згоряння газу.
Повноту згоряння газу
можна визначити за кольором полум'я. Якщо суміш газу з повітрям оптимальна, то
полум'я буде синього кольору без молочно-жовтого відтінку. При надлишковому
надходженні повітря полум'я стає низьким і горить з шипінням. Якщо повітря
надходить мало — спостерігається високе молочно-жовте полум'я із значною
кіптявою і виділенням великої кількості недоокислених продуктів. Середня
кількість оксиду вуглецю (II) в повітрі при жовтому полум'ї складає 0,45 л/м3,
при синьому - в більшості випадків він відсутній. Вміст оксиду вуглецю(II, IV)
завжди більший на кухнях, менший - у передпокоях і найменший - в кімнатах,
причому взимку його підвищення спостерігалось частіше, ніж улітку.
Продукти відкритого
згоряння газу шкідливо впливають на здоров'я людей. Зокрема, оксид вуглецю (II)
є "кров'яною отрутою", бо він, з'єднуючись з гемоглобіном, утворює
карбоксигемог-лобін, що порушує функцію гемоглобіну як переносника кисню. Цей
взаємозв'язок здійснюється за типом реакції оксигенації, відрізняючись лише
тим, що утворення карбоксигемоглобіну відбувається в 31 раз, а розпад - в
10000 разів повільніше, ніж оксигемоглобіну. Тобто, спорідненість оксиду
вуглецю приблизно в 300 разів більша, ніж кисню з гемоглобіном, що залежить від
парціального тиску обох газів. Крім цього, оксид вуглецю має прямий токсичний
вплив на організм.
Крім оксиду вуглецю, в
повітря газифікованих квартир можуть надходити й інші небезпечні для здоров'я
речовини. Так, в середньому в повітрі газифікованих квартир вміст оксиду
вуглецю досягає 19,6 мг/м, формальдегіду - 0,69мг/м3 , оксиду і
діоксиду азоту відповідно - 0,60 мг/м3 і 0,77 мг/м3 ,
бензолу - 0,05 мг/м3 . Усі ці гази можуть викликати у людей
гострі й хронічні отруєння.
При гострому отруєнні
формальдегідом спостерігаються подразнення слизових оболонок очей і верхніх
дихальних шляхів, біль в очах, сльозотеча, відчуття дряпання в горлі, нежить,
кашель. Нерідко з'являються біль, відчуття стискання в грудях, задишка,
запаморочення, корчі.
Хронічна інтоксикація
формальдегідом має менш виражений симптомокомплекс. Зазвичай бувають гіперемія
слизової оболонки верхніх дихальних шляхів, втрата апетиту, загальна слабкість,
головний біль, серцебиття, а також розлади чутливості до больових і
температурних впливів.
Оксид азоту при гострому
отруєнні, потрапляючи в організм через легені у великій кількості, здатний
викликати набряк легень. При хронічному отруєнні можуть бути явища подразнення
у вигляді кашлю, загруднинного болю, загальної слабкості, головного болю. Слід
зазначити, що оксиди азоту можуть утворювати метгемоглобін як і оксид вуглецю
з аналогічними наслідками.
Бензол в тих
концентраціях, які спостерігаються, здатний спричинити тільки хронічні
отруєння. Проникаючи у вигляді парів у дихальні шляхи, він впливає, перш за
все, на нервову систему і кровотворення. При цьому з'являються головний біль,
зниження пам'яті, загальна слабість, швидка втомлюваність, диспептичні явища.
У крові зменшується кількість лейкоцитів, можуть виникнути носові кровотечі, а
також кровотечі з ясен, зменшується кількість еритроцитів.
Повітря газифікованих
квартир може забруднюватись також вуглеводнями, які мають наркотичні й
задушливі властивості. Деякі з них, зокрема 3,4-бензпірен, можуть викликати
появу пухлин, Таким чином, можна прийти до висновку, що продукти згоряння газу,
особливо неповного, при тривалому впливі різко погіршують здоров'я.
Територія сільського
населеного пункту за функціональним призначенням поділяється на сельбищну й
виробничу, а також присадибні ділянки, включаючи землі фермерських та
індивідуальних господарств, майданчики населеного пункту.
До сельбищної території
входять житлові території, ділянки установ і підприємств обслуговування, парки,
сквери, бульвари, майдани, вулиці, проїзди, майданчики для стоянки автомашин,
водойми.
До виробничих територій
входять зони і ділянки підприємств із виробництва й переробки
сільськогосподарської продукції, ремонту, технічного обслуговування і зберігання
сільськогосподарської техніки, ділянки комунально-складських та інших об'єктів,
дороги, проїзди і майданчики для стоянки автомашин, Інші території.
Основним структурним
елементом сільського населеного пункту є його громадський центр, до складу
якого входять головні установи управління і культурно-побутового
обслуговування, а також площа для проведення масових заходів із розрахунку
8-12 м2 на одного жителя (більші показники - для малих сіл).
При плануванні сільських
населених пунктів враховують географічні, кліматичні, геологічні та інші
особливості. Так, у південних районах із спекотним кліматом бажано розміщувати
населені пункти на підвищенні для кращого провітрювання. Для житлової забудови
найкращим є сухий, пористий грунт, незабруднений стоками, хімічними і
радіоактивними речовинами. Непридатними для житлової зони є ділянки землі, де
влаштовувались скотомогильники, сміттєзвалища, а також колишні цвинтарі тощо.
Рівень ґрунтових вод
повинен бути не меншим 2 м від поверхні грунту. Високе стояння ґрунтових вод чи
заболочення негативно впливає на умови будівництва І подальшу експлуатацію
наземних будівель та льохів (підвалів).
У сільському населеному
пункті виділяють 2 зони: сельбищну і виробничу. До сельбищної зони належать
житлові території, ділянки обслуговуючих установ, вулиці, парки, сквери. До
виробничої -ділянки, на яких розміщені споруди з виробництва сільськогосподарської
продукції: ферми, птахофабрики, ремонтні майстерні, складські приміщення,
гаражі тощо. Основний тип сільського житла - одно і двоповерхові будинки з
присадибною ділянкою і господарськими будівлями. Мінімальна відстань між
житловими будівлями - не менше 15 м між торцями і 20 м між поздовжніми сторонами
будинків. Кожна садиба має житлову і господарську зони.
Житлова площа однокімнатної
квартири повинна бути не меншою 30 м3 , двокімнатної — 43 м3 ,
трикімнатної - 61 м3 , чотирикімнатної — 73 м3 ,
п'ятикімнатної - 87 м2. Площа загальної кімнати - не менше 20 м2, спальні для
батьків - 12 м2, інших спалень, дитячої 10 м2 .
Вхід у будинок роблять
переважно через веранду або ґанок глибиною не менше 1,2 м. Кухня повинна мати
площу не менше 8 м2. Обов'язково передбачаються комори для зберігання
продуктів. Убиральні будують або надвірні з вигрібною ямою, або люфт-клозет.
Найкращими є каналізовані убиральні. Розміри ванної кімнати - 1,5x2,0 м. Двері
в убиральню й ванну кімнату необхідно відкривати назовні. Вхід у
неканалізовані убиральні повинен бути через тамбур глибиною не менше 1 м.
Необхідно, щоб житлові
кімнати і кухні мали природне освітлення. СК повинен бути не меншим 1:8 і не
більшим 1:5,5. Температура повітря в приміщеннях для денного перебування - не
меншою взимку 20-22 °С, відносна вологість - 30-60 %, швидкість руху повітря -
0,08-0,18 м/с.
Щоб запобігти
забрудненню повітря кухонь, господарських приміщень, пралень тощо, необхідно
передбачити влаштування природної витяжної вентиляції. Витяжна вентиляція
житлових кімнат здійснюється через витяжні канали кухонь, убиралень, ванн. Вентиляція
при цьому повинна бути найбільшою в кухні - 60-90 м3/год, ванній і убиральні
(окремих) - 25 м3/год, сумісних санвузлах -50 м3/год, а в житлових кімнатах на
1 м2 площі - 3 м3/год.
Необхідно дотримуватися
санітарних вимог майданчиків для компосту, дворових убиралень та очисних споруд
каналізації, вони повинні знаходитись у глибині двору не ближче 20 м від вікон
житлових будинків, у тому числі й сусідніх садиб; сараї для утримання худоби і
птиці - не ближче 12 м. Господарські будівлі й гаражі дозволяється об'єднувати
на суміжних ділянках. Дворову убиральню і компостосховище рекомендується
розміщувати безпосередньо біля сараю для худоби і на відстані 50 м від джерела
водопостачання (колодязя), обов'язково враховуючи напрямок ухилу ділянки.
Крім житлового будинку,
на присадибній ділянці для ведення підсобного господарства можуть бути:
приміщення для зберігання господарського інвентарю, приготування кормів,
господарський навіс (повітка), літня кухня, гараж, льох, теплиця тощо.
Тваринницькі
(птахівницькі) господарства, склади для отрутохімікатів, гноєсховища слід
розміщувати з підвітряного боку стосовно сельбищної зони. Ферми рогатої худоби
розташовують за 300-1000 м від найближчих житлових будинків, а
свиновідгодівельні ферми і комплекси - 1500-2000 м.
Гігієна польового стану
Польові стани бувають
постійні й тимчасові. Переваги постійних польових таборів у тому, що в них
споруджуються капітальні будівлі й можна там досягти кращих виробничих і
санітарних умов. Плюси тимчасових польових станів у тому, що їх можна наблизити
до місця роботи. Для польових станів вибирають суху підвищену місцевість площею
0,70-1,25 га, при цьому під забудову відводятьне більше 25 % території. Умовно
стан поділяють на 2 сектори: виробничий і побутовий. Останній розташовують на
підвищенні, з підвітряної сторони стосовно виробничого. Віддаль між секторами
повинна бути не меншою 50 м. У цій проміжній зоні (між секторами) обладнують
пункт водопостачання. Найкращою є, звичайно, артезіанська вода. Можливим є
використання підґрунтової води з 2-3-го водоносних горизонтів. Для забору води
обладнують шахтні або трубчасті колодязі. При відсутності на місці джерел
доброякісної питної води треба організувати її привіз з дотриманням усіх санітарних
вимог. Для цього треба виділити спеціальний транспорт та людину, яка пройшла
медичний огляд.
Комментарии
Отправить комментарий